ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ

Πολλοί πιστεύουν ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι ο χειρότερος. Είναι πολύ πιθανό, όπως το σκοτάδι είναι βαθύτερο αμέσως πριν το πρώτο χάραμα. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Μέτρα που «δαγκώνουν» αρχίζουν την 1η Ιανουαρίου 2013. Άλλα θα φανούν στα πρώτα εκκαθαριστικά. Η ΔΕΗ θα ακριβύνει όπως, ίσως, και άλλες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα. Κάποια «οχυρωματικά» αρχίζουν να αποδίδουν. Η πρώτη ρευστότητα θα γίνει αισθητή ίσως μέσα στις γιορτές, κάποια δάνεια θα αρχίσουν, ίσως το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα φανεί μέσα στο χειμώνα. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Αν ο Τουρισμός και η κρουαζιέρα πετύχουν διψήφια αύξηση. Αν οι τράπεζες «τα βρουν» με το δημόσιοι, και ξεκινήσουν οι αυτοκινητόδρομοι και κάποια άλλα έργα. Ίσως κάποιες αποκρατικοποιήσεις συνδυασμένες με επενδύσεις. Αυτά θα φέρουν το πρώτο ουσιαστικό πλήγμα στο θηρίο της ανεργίας.
Υπάρχει, όμως, ένα ασύγκριτα δυνατότερο όπλο για να πετύχουμε μία άμεση στρατηγική νίκη. Το φιλότιμο. Φαντάζομαι τους Έλληνες να λένε, «δεν ανέχομαι να με θεωρούν πρόβλημα ή τεμπέλη. Δεν ανέχομαι τα δανεικά, την καλοσύνη ή την υστεροβουλία των άλλων. Δεν υποθηκεύω το μέλλον των παιδιών μου, τον εθνικό μου πλούτο για τα χρέη από το ανόητο παρελθόν μου. Είμαι πολύ περήφανος για να γίνω «μπαταχτσής» όπως κάποιοι θέλουν». Ονειρεύομαι, δηλαδή, μία άλλη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, όπου ο λαός παίρνει πραγματικά τα πράγματα στα χέρια του και οδηγεί τις εξελίξεις.
Δεν ονειρεύομαι επαναστάσεις, ή ότι οι «ελίτ» του πλούτου θα αποκτήσουν εθνική συνείδηση. Πιστεύω όμως ότι λαός και κυβέρνηση μπορούν να συνεννοηθούν. Ότι συνδικαλιστές και κόμματα μπορούν να επεξεργασθούν ένα εξάμηνο Κοινωνικό Συμβόλαιο Τιμής. Οι εργαζόμενοι να υποσχεθούν εργασιακή ειρήνη και προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγικότητα όσο, τουλάχιστον, εξαρτάται από αυτούς. Χριστούγεννα χωρίς σκουπίδια, καλοκαίρι χωρίς δεμένα πλοία, δημόσιες υπηρεσίες ανοικτές και τραίνα που κυλούν. Και αν το Σεπτέμβρη έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στα Μνημονιακά υπεσχημένα, το Συμβόλαιο θα προβλέπει ένα δίκαιο μέρισμα. Η τρόικα θα συμφωνήσει, είμαι βέβαιος. Ας κάνουμε αυτό το Χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μας και στην πατρίδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: