ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Είναι αρκετοί αυτοί που κατακρίνουν τον κ. Παπαδήμο γιατί δεν αντιστάθηκε στις πιέσεις των κομμάτων εξουσίας και κράτησε τους Υπουργούς που του «επέβαλλαν». Θα προσπαθήσω να δείξω ότι έπραξε σοφά και ότι , ο πολιτικός χειρισμός του νέου Πρωθυπουργού δείχνει ότι «σκαμπάζει» πολύ περισσότερα από πολιτική από όσα του αναγνωρίζουν οι … εξπέρ που μας έφτασαν στο γκρεμό.
Κατ’ αρχήν να θυμίσω την «αθλιότητα» στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μιλούσαν για «τρεις όρους» που δήθεν έθεσε ο κ. Παπαδήμος, και, μάλιστα, όρους που θα έφερναν τη … ΝΔ σε δύσκολη θέση. Τελικά, αναγκάσθηκε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος να τους εκθέσει. Μετά να θυμίσω την αθλιότητα Σαμαρά και των στελεχών του που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση θα είναι μόνο για «δύο – τρεις εβδομάδες». Ούτε λίγο ούτε πολύ, όλο το πολιτικό σύστημα προσπαθούσε να απαξιώσει τον κ. Παπαδήμο πριν ακόμη του κάνει την πρόταση που όλοι νομίζαμε ότι του είχε γίνει. Αν, λοιπόν, ο κ. Παπαδήμος έβαζε εμφανώς όρους, θα ικανοποιούσε τους πούρους μεταρρυθμιστές, αλλά θα αναλάμβανε πλήρως το όποιο κόστος της αποτυχίας στην επίτευξη κάποιων στόχων. Ταυτόχρονα, θα κουβαλούσε νερό στο μύλο συνδικαλιστών και κομματικών που ψάχνουν από τώρα την ευκαιρία να τον θάψουν, αφού για αυτούς η επιτυχία Παπαδήμου θα είναι σκέτο δηλητήριο.
Ο κ. Παπαδήμος προφανώς έκρινε, και σωστά, ότι δεν τους είχε ανάγκη. Έτσι και αλλιώς, το ποια νομοσχέδια θα πάνε στη Βουλή είναι δική του αρμοδιότητα. Είμαι σίγουρος ότι αυτά θα είναι μόνο τα απαραίτητα. Το αν σε κάθε Υπουργείο θα λειτουργούν και 3-4 εκλογικά γραφεία Υπουργών και Υφυπουργών, λίγη σημασία έχει. Προσλήψεις δεν υπάρχουν και νόμοι-ρουσφέτια δεν θα περάσουν. Ο Υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για τις εκλογές, η μόνη επιλογή Παπαδήμου, στο αναμενόμενο καθημερινό διάγγελμα του κ. Σαμαρά, «οι εκλογές θα γίνουν στις 18 Φλεβάρη» μπορεί να απαντήσει με μία λιτή δήλωση του τύπου «οι εκλογές θα γίνουν όταν είναι ασφαλές και συμφέρον για τη χώρα». Ας βγει τότε ο κ. Σαμαράς να διαμαρτυρηθεί. Αν η θετική αύρα που υπάρχει σήμερα διατηρηθεί για 2-3 εβδομάδες, να δώ ποιος θα τολμήσει να μιλήσει για εκλογές. Ίσως ο κ. Καστανίδης, αλλά αυτό μάλλον δεν ενδιαφέρει.
Η σημειολογία του εξοστρακισμού Καστανίδη ας μην χαθεί, όμως, με μία απλή αναφορά σε μία πολιτική παρουσία που συμβολίζει μία 20ετία. Η ευκολία με την οποία τον «άδειασε» ο Γ. Παπανδρέου, πέρα από κυνισμό, σηματοδοτεί και το γεγονός ότι η κοινωνία είχε τόσο πολύ εξοργισθεί με τους ακροβατισμούς μίας αμοράλ ηγεσίας και απαιτούσε θυσίες. Ο αμνός ήταν διαθέσιμος, αλλά σημασία έχει η διάθεση του ακροατηρίου. Πιστεύει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ που χειροκροτούσε το δημοψήφισμα μία εβδομάδα πριν τη θυσία του κύριου εμπνευστή του είναι έτοιμο να παρουσιαστεί ενώπιον του εκλογικού σώματος μετά από δύο μήνες; Και είναι τόσο ασήμαντο τη στιγμή αυτή το θέμα της ανάδειξης νέου (;) Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, όσο η «σιωπή» του Τύπου σηματοδοτεί σήμερα;
Πιστεύω ότι η Πρωθυπουργία Παπαδήμου πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα από το καλοκαίρι του 2012. Η πολιτική δυναμική των επόμενων δύο μηνών θα δείξει ότι η επιστροφή στο συνηθισμένο πολιτικό γαϊτανάκι ανυπόληπτων κομμάτων και αρχηγών θα είναι καταστροφή. Το οικοδόμημα της νέας Ελλάδας που ελπίζουμε ότι άρχισε να χτίζεται δεν μπορεί να στηριχθεί στα «μπάζα» του σαθρού οικοδομήματος της Μεταπολίτευσης που κατέρρευσε. Όσοι από τους πολιτικούς της περασμένης κατάστασης «διασώθηκαν» στη νέα κυβέρνηση, αλλά αντιλαμβάνονται την ακριβή φύση της κοινωνικής μεταστροφής που συντελείται τώρα, θα πρέπει να στοιχηθούν ενεργά και προστατευτικά στο πλάι του νέου Πρωθυπουργού. Αυτοί γνωρίζουν τα κόλπα της υπονόμευσης καλύτερα από τον Πρωθυπουργό που έχει άλλη δουλειά να κάνει. Απαιτούνται «μουτζαχεντίν» εντός και εκτός κυβέρνησης που θα αποκαλύπτουν τις «ζαβολιές» και θα στηρίζουν ενεργά και ανοικτά. Ελπίζω ότι σε μία Κυβέρνηση με 40 μέλη «παλαιάς κοπής» θα βρεθούν και λίγοι «έντιμοι άνδρες και γυναίκες» να πάρουν το βρέφος που τώρα γεννιέται από το χέρι για να το οδηγήσουν, και εμάς μαζί, στη σωτηρία. Μας «χρωστούν» τουλάχιστον αυτό. Ο κ. Παπαδήμος δεν μας χρωστά τίποτα. Αυτός, ως «τεχνοκράτης» απλώς ξέρει τι χρειάζεται. Οι περίφημοι «πολιτικοί» ας τον αφήσουν να μας σώσει. Και κυρίως, ας μην επιχειρήσουν να μας πουν σε λίγο ότι προσφέρονται να μας σώσουν αυτοί. Δεν θα βρουν πολλούς ηλίθιους πια. Μάθαμε το μάθημά μας.

Advertisements

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: