Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Πριν από ένα μήνα ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σε μία συνταρακτική συνέντευξη στον Αλ. Παπαπαχελά στον Σκάϊ, ανέλυσε με τρόπο ανατριχιαστικά χειρουργικό το πρόβλημα μίας χώρας, της Ελλάδας, που έχει ήδη χρεοκοπήσει, αλλά αρνιέται να το παραδεχθεί. Εντόπισε, την πηγή του κακού στον αφόρητο, διαχρονικό διακομματικό λαϊκισμό, των κυβερνήσεων, του συνδικαλισμού, των πάσης φύσης ηγεσιών και, εν τέλει, του λαού που ανέχεται, αν δεν απαιτεί κιόλας, συμπεριφορές που έριξαν την οικονομία μας, για άλλη μία φορά, στα βράχια. Η συνέντευξη είχε ρεκόρ τηλεθέασης και τεράστια «πολλαπλασιαστική» απήχηση με ευρεία αναπαραγωγή στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμη και στην κατ’ εξοχήν λαϊκίστικη εκπομπή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση την επόμενη ημέρα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες άκουσαν με μεγάλη αγωνία, προσοχή και προβληματισμό.
Εδώ λοιπόν, κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει. Ο λαός αρχίζει να διαισθάνεται την επερχόμενη καταστροφή. Ίσως λειτουργεί το περίφημο «αλάθητο» αισθητήριο, με το οποίο υποκριτικά οι ηγέτες μας και τα ΜΜΕ, κατά καιρούς, τον πιστώνουν. Πιθανότατα, αυτό που συμβαίνει είναι μία υποδόρια παραδοχή της Παγκάλειας ρήσης «μαζί τα φάγαμε». Σημαίνει, δηλαδή, ότι ο λαός είναι έτοιμος να δεχθεί το μέρος της ευθύνης του και, το κυριότερο, ότι απαιτεί λύση. Τη λύση, όμως, την απαιτεί από τις ηγεσίες του, γιατί ο λαός ορίζει τις ηγεσίες, αλλά δεν νομοθετεί και δεν κυβερνά.
Αν η λύση, όμως, αρχίζει από την παραδοχή των πολλών, που έχουν και τη μικρότερη ευθύνη, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα αν δεν δραστηριοποιηθούν οι ηγεσίες, κυβερνητικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές. Εδώ αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα, με την κυβέρνηση διχασμένη και διστακτική και τους υπόλοιπους ς να ενεργούν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Οι επαγγελματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες απεργούν, ανεύθυνες ομάδες πολιτών αυτονομούνται, τα κόμματα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και όλοι μαζί προσπαθούν, ακόμη και σήμερα να πάρουν κάτι ακόμη από μία πεθαμένη οικονομία που δεν μπορεί να δώσει τίποτε. Διάφοροι «κολλητοί» ενεργούν στο σκοτάδι, προσπαθώντας να αποσπάσουν ακόμη περισσότερα οφέλη από μία κοινωνία που αγωνίζεται να επιβιώσει.
Παράδειγμα, η τροπολογία που «διακινείται» σε Νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας: «Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 155 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΛ 26 Α) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, η παραμονή στην υπηρεσία μπορεί να παραταθεί ως και το 68ο έτος της ηλικίας τους, κατόπιν αιτήσεως». Η τροπολογία σημαίνει ότι 3.000 γιατροί, κυρίως Διευθυντές, θα εισπράττουν αυξημένες αποδοχές για μισθούς και εφημερίες, σε σχέση με τους νεότερους που θα τους αντικαθιστούσαν. Προφανώς, οι «διακινητές» με κάποιον είχαν συνεννοηθεί και είχαν διαβεβαιώσεις ότι η τροπολογία μπορεί να ψηφισθεί. Άλλο παράδειγμα, ιατρικές σχολές που δίνουν για γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ βεβαιώσεις ότι καλύπτουν και 2η ειδικότητα, με αποτέλεσμα να εισπράττουν και δεύτερο «κλινικό επίδομα». Ότι μπορεί ο καθένας, «ηθικό» ή όχι, προσπαθεί να το κάνει «νόμιμο». Business as usual, με τα κόλπα που μας έφεραν εδώ που είμαστε. Στη χρεοκοπία.
Η ευθύνη των ηγετών σήμερα δεν είναι μόνο οι τεχνικές διευθετήσεις που θα φέρουν , ίσως, τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ευθύνη τους είναι να αλλάξουν το DNA μίας κοινωνίας που έχει εθισθεί, για ιστορικούς λόγους, στην ανομία, μικρή και μεγάλη, αλλάζοντας, πρώτα οι ίδιοι, νοοτροπία και πρακτική. Ευθύνη των ηγετών είναι να αποκαλύψουν και να αποκηρύξουν τα «κόλπα», να αρνηθούν να συμπράξουν με τους «γνωστούς αγνώστους» να δώσουν στο λαό που διαισθάνθηκε τις αλήθειες του Αλέκου Παπαδόπουλου αποδείξεις ότι μπορούν να ηγηθούν σε αυτήν την αλλαγή . Ας μην υποτιμήσουν το κοινωνικό και πολιτικό «πέρασμα» της αγωνίας που εξέφρασε ο πρώην Υπουργός. Ο κόσμος το αισθάνθηκε, εκφράσθηκε και περιμένει. Τώρα πρέπει να αποδείξουν οι ηγέτες μας, όλοι οι ηγέτες, ότι «ακούν».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: