ΤΑ ΝΕΑ: 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Συντονιστής συγχωνεύσεων – θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Βέβαια. Αλλά κάποτε στη χώρα μας η κοινή λογική πρέπει να ακουσθεί, ειδικά τώρα. Ένα κατακερματισμένο σύστημα, που εξυπηρετεί ανάγκες του παρελθόντος, δεν ανταποκρίνεται στην ιατρική και τις ανάγκες του σήμερα.

2. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων: τι θα προσφέρουν;
Ποιότητα φροντίδας για τον κόσμο και ευκαιρία αναγνώρισης για την καλή δουλειά που θα κάνουν τα ενισχυμένα νοσοκομεία. Δεν μπορεί η μισή Ελλάδα να έρχεται στην Αθήνα όταν αρρωσταίνει και όλοι μαζί σε πέντε νοσοκομεία.

3. Το είχατε προβλέψει πως θα φτάναμε εδώ;
Από το 2002 όταν στο Α’ ΠεΣΥΠ Αττικής κάναμε το πρώτο βήμα. Η Υπουργική Απόφαση για τα νοσοκομεία Παίδων βγήκε, αλλά, δυστυχώς, μείναμε με το ένα πόδι στον αέρα.

4. Ποια είναι τα κριτήρια που οδηγούν στις συγχωνεύσεις;
Η ανάγκη να μπορεί ένα νοσοκομείο να αντιμετωπίσει πλήρως τις συνήθεις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς του. Πολλά μικρά νοσοκομεία απλώς υποκρίνονται ότι είναι νοσοκομεία και αυτό συχνά είναι επικίνδυνο.

5. Πότε θα είστε έτοιμος να καταθέσετε τις προτάσεις σας;
Στις 12 το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου.

6. Τα νοσοκομεία Παίδων θα συγχωνευτούν;
Όχι, γιατί υπάρχουν νομικά κωλύματα. Αλλά θα λειτουργήσουν, ελπίζω, με ενιαία διοίκηση και σχέδιο. Το σημερινό καθεστώς είναι εξοργιστικό, παράλογο και παράνομο, αφού δεν εφαρμόζεται η απόφαση του 2003. Τελικά, στρέφεται εναντίον της κοινωνίας και όλα αυτά από ένα πείσμα ελάχιστων που βολεύονται, χρόνια τώρα.

7. Γίνεται λόγος για υπερπληθώρα νοσοκομείων. Εντοπίζονται κενά σε περιοχές της χώρας;
Έχουμε περίπου τα διπλάσια νοσοκομεία ανά 1 εκ. κατοίκων. Έτσι, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει γεωγραφικές δυσκολίες, κενά υπάρχουν μόνο στα νησιά. Εκεί η αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική.

8. Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Χρειάζονται ενίσχυση, όχι μόνο με κτίρια, αλλά και με οργανωτικές αλλαγές και τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

9. Αρκετά νοσοκομειακά κτίρια είναι παλιά…
Τα περισσότερα χτίσθηκαν πριν τον Πόλεμο, αρκετά στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήρθε ο καιρός για «απόσυρση» κτιρίων που είναι ακατάλληλα, ενεργειακά ασύμφορα και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της Ιατρικής και της Τεχνολογίας.

10. Υπάρχει λύση για αυτά;
Βεβαίως, αλλά και μία μοναδική ευκαιρία για την Υγεία να συμβάλλει στην ανάπτυξη. 10 νέα νοσοκομεία των 350 κρεβατιών θα κόστιζαν 750 εκ. € και θα έδιναν άμεσα δουλειά σε χιλιάδες άτομα. Έχουμε έτοιμα σχέδια από πρόσφατα ανεγερθέντα νοσοκομεία, όπως των Αγ. Αναργύρων, που είναι ένα «κόσμημα». Έχουμε κρατικά οικόπεδα για αντιπαροχή και άμεση ανάγκη ιδιωτικών επενδύσεων που περιμένουν να γίνουν. Χρειάζεται πολιτική βούληση και έξυπνο σχέδιο δράσης.

11. Εκπροσωπείτε την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ – η παρουσία της χώρα μας είναι…(με αφορμή την δήλωση του κ. Λοβέρδου που είχε υπογραμμίσει την ντροπή που ένιωσε)
Μία θαρραλέα, αλλά ειλικρινής δήλωση. Ασυνήθιστη για Έλληνα πολιτικό.

12. Τα Greek statistics ανήκουν στο παρελθόν;
Η ΕΛΣΤΑΤ κάνει σήμερα πολύ καλή δουλειά. Υπογράψαμε, ως Εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο, Μνημόνιο συνεργασίας μαζί τους και με το Υπουργείο Υγείας. Σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα ξέρει πόσα ξοδεύει, για πιο σκοπό, ποιος τα πληρώνει και που πάνε τα λεφτά.

13. Δηλαδή, τόσες δεκαετίες πως «μετρούσαμε» τα οικονομικά της υγείας;
Απλώς δεν τα μετρούσαμε. Οι πολιτικές ηγεσίες της Υγείας, στο πρόσφατο παρελθόν, «αντιστάθηκαν» σθεναρά, ίσως για δικούς τους λόγους.

14. Ως μέλος της «επιτροπής σοφών» στην υγεία, διατυπώσατε ενστάσεις για την σύνθεση της.
Ο κ. Μόσιαλος είναι ένας ειδικός παγκόσμιας εμβέλειας και ξέρει τι κάνει. Νομίζω απλώς ότι ένας – δύο, γιατροί της Επείγουσας Φροντίδας και της Πρωτοβάθμιας, θα βοηθούσαν, αντί των οικονομολόγων που υπερεκπροσωπούμαστε.

15. Εκτιμάτε πως το ΕΣΥ έχει ακόμη χρόνο να σωθεί;
Αν έλεγα όχι, θα έριχνα «λευκή πετσέτα». Παλεύω 35 χρόνια για κάτι που αξίζει ο ελληνικός λαός.

16. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: είναι υλοποιήσιμο σχέδιο;
Απολύτως. Το προτείναμε από το 1975 και χαίρομαι που έφθασε η ώρα. Θα είναι, όμως, ένα δύσκολο εγχείρημα.

17. Οι γιατροί κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Η Ελλάδα έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη. Όσοι το λένε, κρύβουν την αλήθεια.

18.Γενόσημα φάρμακα: γιατί τόση καθυστέρηση για το αυτονόητο;
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και εξαγωγών. Να τη στηρίξουμε.

19. Η κρίση κρύβει ευκαιρίες;
Ναι, γιατί μετά πάντα έρχεται η κάθαρση. Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες.

20. Τελικά, χρειαζόταν Τρόικα για την θεραπεία του ΕΣΥ;
Φαίνεται πως ναι. Ελπίζω, όμως, όταν φύγει, να μην την αναπολήσουμε με νοσταλγία.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΤΑ ΝΕΑ: 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ”

 1. epatientgr Says:

  “14. Ως μέλος της «επιτροπής σοφών» στην υγεία, διατυπώσατε ενστάσεις για την σύνθεση της.
  Ο κ. Μόσιαλος είναι ένας ειδικός παγκόσμιας εμβέλειας και ξέρει τι κάνει. Νομίζω απλώς ότι ένας – δύο, γιατροί της Επείγουσας Φροντίδας και της Πρωτοβάθμιας, θα βοηθούσαν, αντί των οικονομολόγων που υπερεκπροσωπούμαστε. “

  Στα ανωτέρω προσθέτω ότι δεν είναι δυνατόν να ανασχεδιάζεται το ΕΣΥ από οικονομολόγους, γιατρούς ερήμην των χρηστών δηλ. των ασθενών.

  Ηδη στο πρόσφατο workshop της EPPOSI (http://bit.ly/f1anGm) τον περασμένο Νοέμβριο, με θέμα Patients’ Involvement in Health Technology Assessment (http://bit.ly/fmHFb5), έγινε γνωστό ότι στη ΕUnetHTA δημιουργήθηκε το EUnetHTA Joint Action Stakeholder Forum members (http://bit.ly/faZwpy) στο οποίο συμμετέχουν οι εξής κατηγορίες μελών: οργανώσεις ασθενών και καταναλωτών υπηρεσιών υγείας, παροχείς υπηρεσιών υγείας (επαγγελματίες και νοσοκομεία), ασφαλιστικοί οργανισμοί και λοιποί φορείς, βιομηχανία υγείας, ΜΜΕ για την υγεία.

  Οταν λοιπόν οι ασθενείς και οι πολίτες μέσω των οργανώσεών τους συμμετέχουν στην EUnetHTA, όταν οι πολιτικές υγείας της ΕΕ υποστηρίζουν την συμμετοχή των ασθενών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πως είναι δυνατόν, στη χώρα μας να αγνοούνται παντελώς, όταν σχεδιάζονται οι πολιτικές που τους αφορούν…..

  Αντίθετα, οι σχεδιάζοντες τις νέες πολιτικές θα είχαν να ωφεληθούν ακούγοντας την άποψη των ασθενών για την εμπειρία τους από την χρήση των υπηρεσιών υγείας. Το feedback για την συνολική αποτελεσματικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του ΕΣΥ μόνον οι ασθενείς το έχουν, διότι το έχουν βιώσει. Καλός είναι ο άριστος σχεδιασμός επί χάρτου, αλλά χωρίς ανατροφοδότηση από τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας δύσκολα θα εντοπισθούν περιοχές που χρήζουν βελτίωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: