ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ

Οι στατιστικές των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο παραποιημένες. Συχνά ήταν και ηθελημένα ανύπαρκτες. Αν γίνει μία εξεταστική για τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Αβραμόπουλος ίσως είναι ο πρώτος που θα κάτσει «στο σκαμνί». Όταν ο κ. Λοβέρδος μιλάει για «έλλειμμα €400 εκ που δεν γνωρίζουμε σε τι οφείλεται», μπορώ να τον διαβεβαιώσω ότι οφείλεται σε πράξεις και παραλείψεις του προκατόχου του, που όχι μόνο τίναξε την «μπάνκα» της υγείας, αλλά φρόντισε και να το κρύψει.
Οι δαπάνες υγείας είναι ένα μέγεθος με τρεις διαστάσεις. Πρώτον, πόσα ξοδεύει μία χώρα, σε ποσά και ποσοστό του ΑΕΠ. Δεύτερον, τι αγοράζει (αγαθά και υπηρεσίες) με αυτή τη δαπάνη. Τρίτον, πώς κατανέμεται αυτή η δαπάνη, μεταξύ κράτους, κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτών. Αυτό το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας ακολουθεί η EUROSTAT και ο ΟΟΣΑ, και έγινε μετά το 2000 απαραίτητο για κάθε χώρα που θέλει να θεωρείται «σοβαρή». Ειδικά για χώρες της ΕΕ, από το 2007 είναι υποχρεωτικό. Τελευταία το υιοθέτησε και η Αλβανία, που δεν ανήκει καν στην ΕΕ ή στον ΟΟΣΑ. Με το σύστημα αυτό, δεν γίνεται να ξέρεις ότι ξόδεψες €400 εκ χωρίς να ξέρεις γιατί και ποιος τα πλήρωσε.
Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ, είχα εγκαίρως, επανειλημμένα και φορτικά ενημερώσει τον Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα κ. Καλογερόπουλο για την ανάγκη να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία προσαρμογής της χώρας στα διεθνή λογιστικά πρότυπα . Προσέφερα, μάλιστα, και προτάσεις σχετικά με το οργανωτικό σχήμα που ήταν απαραίτητο για τη σχετική εργασία και τις υπηρεσίες μου. Βλέποντας ότι δεν υπήρχε ουσιαστική πρόοδος, παρά τις οχλήσεις μου, στράφηκα και στον κ. Κοντοπυράκη, Γραμματέα της τότε ΕΣΥΕ. Άκρα του τάφου σιωπή και από εκεί. Η πολιτική ηγεσία αδιαφορούσε. Όταν, όμως, άρχισαν οι «αναθεωρήσεις» του ΑΕΠ, το 2007, με την αυθαίρετη υπερεκτίμηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας και την απόκρυψη άλλων μεγεθών όπως, για παράδειγμα, τα ελλείμματα των νοσοκομείων, κατάλαβα τι γινόταν. Η δαπάνη υγείας, περίπου το 10% του ΑΕΠ, ήταν «πολιτικά χρήσιμο» να μένει άγνωστη, ή μάλλον, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο να γίνει γνωστή. Άλλωστε, φουσκώνοντας την ιδιωτική δαπάνη, μεγάλωνε το ΑΕΠ και «μίκραινε» το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην τελευταία μου οργισμένη συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα, τον Οκτώβρη του 2008, παραιτήθηκα, αντικαταστάθηκα εντός μίας ώρας (!!!!) και η κατάσταση έμεινε ως ήταν. Τώρα η Τρόικα ανακαλύπτει ότι η Υγεία «βούλιαξε» την οικονομία, αλλά τα μεγέθη είναι ακόμη άγνωστα. Αυτή είναι η συμβολή του κ. Αβραμόπουλου στη δημοσιονομική «τραγωδία» για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση της οποίας ήταν , δυστυχώς, επίλεκτο μέλος.

Advertisements

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: