Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΠ

Όλοι συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από την οικονομική κρίση είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με παραγωγή νέου πλούτου. Η αύξηση της παραγωγής θα φέρει και αύξηση του ΑΕΠ, ως ποσοστό του οποίου μετρώνται όλα τα κρίσιμα μεγέθη που έχουν γίνει βρόχος στο λαιμό μας και εφιάλτης της κοινωνίας. Όσο και αν συμφωνούμε, όμως, άλλο τόσο γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας αν δεν χωνέψουμε τις απαιτούμενες ριζικές αλλαγές σε νοοτροπίες και πρακτικές. Η αλλαγή οικονομικού υποδείγματος μετά από τριάντα χρόνια ανέξοδης αριστερίστικης ρητορείας που υπέκρυπτε το δημόσιο πλιάτσικο δεν θα είναι εύκολη. Πολλοί … Παπουτσήδες περιμένουν να εκδηλωθούν. Υπάρχει όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε με σημαντικά και άμεσα αποτελέσματα. Οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος της παραοικονομίας κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 δις €. Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα παράγονται ίσης αξίας αγαθά και (κυρίως) υπηρεσίες που δημιουργούν εισοδήματα και πλούτο, αλλά είναι άγνωστα στην εφορία απλώς επειδή δεν καταγράφονται. Αν αυτή η δραστηριότητα καταγραφεί (ακόμη και αν δεν φορολογηθεί), το ΑΕΠ θα αυξηθεί και το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 100%. Αυτό έγινε το 2005, άσχετα αν ο κ. Κοντοπυράκης το γελοιοποίησε μιλώντας για φορολογία των … εκδιδόμενων γυναικών.
Σε πρόσφατο άρθρο του ο Καθηγητής Χαρ. Μουτσόπουλος αναφέρθηκε στην υπό όρους νομιμοποίηση της ιδιωτικής άσκησης έργου μέσα στα νοσοκομεία ως ένα τρόπο να «καταργηθεί το «φακελάκι». Ουσιαστικά αναφέρεται στη (σωστή) εφαρμογή και επέκταση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων που θέσπισε ο νόμος 2889/2001 του Αλέκου Παπαδόπουλου. Η αύξηση των εσόδων των δημοσίων νοσοκομείων με την αύξηση (και φορολόγηση) του καταγεγραμμένου έργου γιατρών, εργαστηρίων και ίσως χειρουργείων θα μπορούσε να αυξήσει άμεσα το ΑΕΠ εντάσσοντας στην πραγματική οικονομία χρήματα που έτσι και αλλιώς ξοδεύουμε παράνομα. Από έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριό μας, διαπιστώσαμε ότι τα φακελάκια το 2005 ήταν περίπου €2 δις. Το νούμερο σήμερα μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερο. Μου είναι δύσκολο να φαντασθώ άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις με ισόποσο άμεσο πραγματικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ.
Για τη «νομιμοποίηση» και ένταξη της παραοικονομίας στην οικονομία της υγείας, πρέπει πρώτα να διασφαλισθεί ότι η επέκταση του ιδιωτικού έργου δεν θα γίνει σε βάρος των υποχρεώσεων των γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους. Η κακή εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων στο σημείο αυτό, δυστυχώς, δυσφήμισε το θεσμό. Δεύτερον, απαιτείται αλλαγή της νοοτροπίας που χαντάκωσε την Ελλάδα για χρόνια. Θα πρέπει να πάψει να εισακούγεται η λογική του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Δεν μπορούν να αγνοούνται γιατροί, τμήματα και εργαστήρια που καταφέρνουν μέσα από ποιοτική δουλειά να αποκτήσουν φήμη και σεβασμό, αλλά πληρώνονται όσο ένας απλός υπάλληλος. Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών που σήμερα φέρνουν «ιδιωτική πελατεία», θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τις αμοιβές των εμπλεκόμενων, γιατρών και άλλων εργαζόμενων, και θα αυξήσει το ΑΕΠ. Έχει κανείς σοβαρή αντίρρηση;

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΠ”

 1. Δρ Παναγιώτης Παπανικολάου Says:

  Εν συντομία, οι πόροι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρησιμοποιούνται ανορθολογικά. Οι νοσηλεύτιες και οι μαίες, στενά υποκατάστατα της ιατρικής εισροής, δεν χρησιμοποιούνται με τον πλέον ορθολογικό τρόπο. Τυπική περίπτωση είναι ο τοκετός ο οποίος θεωρείται φυσιολογικό γεγονός, άν δεν υπάρχουν περιπλοκές για τους συμμετέχοντες (Μητέρα, Βρέφος), αντιμετωπίζεται από μαίες στο Η.Β. αλλά απο γυναικολόγους, μια ακριβή εσροή, στην Ελλάδα.

  Ακόμη, οι προτιμήσεις των χρηστών υπηρεσίων υγείας πολύ σπάνια λαμβάνονται υπόψην στην οργάνωση και παράδωση των υπηρεσίων υγείας στην τοπική αγορά ή κοινωνία. Με άλλα λόγια, το σύστημα δεν ακούει / λαμβάνει υπόψην του αυτούς για το οποίο είναι σχεδιασμένο να υπηρετεί.

  Τα υπόλοιπα είναι περιττά.

  Με ευγενικούς χαιρετισμούς
  Δρ Παναγιώτης Παπανικολάου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: