ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Το 1983 δημοσίευσα ένα άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο με τίτλο «Μπορεί να γίνει η υγεία και μηχανή οικονομικής ανάπτυξης;». Το άρθρο διάβασε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το έστειλε με σημείωμά του στους Υπουργούς Οικονομίας και Υγείας. Μία παρόμοια πρόταση ίσως είναι χρήσιμη στην παρούσα συγκυρία.
Το 1984, ξεκίνησε από τον Γ. Γεννηματά, με δημόσιους πόρους, ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στην Υγεία. Χτίσθηκαν 200 Κέντρα Υγείας και τρία Πανεπιστημιακά νοσοκομείων σε Πάτρα, Γιάννενα και Ηράκλειο. Το 1994, σε εποχή ύφεσης και τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων, ξεκίνησε το μεγάλο Πρόγραμμα ανάπτυξης των νέων νοσοκομείων της επαρχίας, με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μέχρι το τέλος της 10ετίας χτίσθηκαν 10 νοσοκομεία. Δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί το «αναπτυξιακό αποτύπωμα» των δύο προγραμμάτων, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει.
Σήμερα, το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πάλι η βαθειά ύφεση και τα τεράστια ελλείμματα, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλονται στην «αναιμική» οικονομική επίδοση των νοσοκομείων. Η νοσοκομειακή υποδομή της προπολεμικής εποχής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι απαρχαιωμένη, ανεπαρκής, πολυδάπανη σε κόστος λειτουργίας και συντήρησης, ενεργοβόρος και «εχθρική» σε εργαζόμενους και αρρώστους. Ένα μεγάλο πρόγραμμα «απόσυρσης» νοσοκομείων θα μπορούσε άμεσα να δημιουργήσει απασχόληση στον πλέον χειμαζόμενο τομέα της οικονομίας, τις κατασκευές. Ταυτόχρονα, θα δημιουργούσε σύγχρονες συνθήκες νοσηλείας με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και είναι ο μόνος τρόπος ανάκτησης του χαμένου ηγετικού του ρόλου του δημοσίου στη νοσοκομειακή περίθαλψη, με τεράστιο όφελος για τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης και των ιδιωτών. Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών με την πρόσβαση της ιδιωτικής ασφάλισης σε δημόσιες υποδομές και ακόμη και με «ιατρικό τουρισμό». Η ριζική αναβάθμιση της νοσοκομειακής υποδομής είναι ίσως το μεγαλύτερο και οικονομικά αποδοτικότερο project του δημόσιου τομέα σήμερα.
Το πρόβλημα είναι το επενδυτικό κόστος σε συνθήκες δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η λύση βρίσκεται στην αξιοποίηση περιουσίας του δημοσίου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ένα παράδειγμα είναι η παραχώρηση του «φιλέτου» του «αρχαίου» Ιπποκράτειου Νοσοκομείου με αντιπαροχή, για να κτισθεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική. Το 2003 συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ ότι μπορούμε να «κλωνοποιήσουμε» τα σχέδια του ΑΤΤΙΚΟΥ Νοσοκομείου, για να αρχίσει το «χτίσιμο σήμερα» ενός νοσοκομείου σε οικόπεδο του δημοσίου. Το σχέδιο δεν προχώρησε, αλλά η ηλεκτρονική αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας των 16 νοσοκομείων του πρώην Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής υπάρχει ήδη από το 2003. Θα ήταν ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί σήμερα.
Το «πακετάρισμα» ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντικατάστασης της νοσοκομειακής υποδομής μπορεί να ανατεθεί σε έναν αξιόπιστο και μεγάλο χρηματοοικονομικό φορέα, όπως η Εθνική Τράπεζα. Παρά την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί, η κινητοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου και ιδιωτικών κεφαλαίων, ίσως και από την ιδιωτική ασφάλιση, με τον έλεγχο και στήριξη της Τράπεζας μπορεί να αποδειχθεί πρόσφορη. Η «τιτλοποίηση» εγγυημένων εσόδων και η προσφορά δημόσιας γης για την πραγματοποίηση άμεσων επενδύσεων είναι απείρως πιο συμφέρουσα από τη «βλακώδη» πρόταση τη Morgan Stanley για τιτλοποίηση των νοσοκομειακών χρεών για την οποία διαβάσαμε πρόσφατα. Ας στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και ας δράσουμε έξυπνα τώρα. Το χρειάζεται η οικονομία μας και θα κάνει καλό στην υγεία μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: