ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ

Ο Υπουργός Υγείας βάλλεται τελευταία, καθώς φαίνεται να λείπουν χρήματα από παντού. Προ ολίγου τον θυμάμαι να τοποθετείται υπέρ μίας ποιο «κοινωνικής» πολιτικής και να «ζητά» χρήματα, έμμεσα αποποιούμενος και την ευθύνη. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος, ο «ευαίσθητος» υπουργός μας να εφαρμόζει τα ίδια κριτήρια και στην πολιτική του Υπουργείου του οποίου προΐσταται. Θα περίμενε, δηλαδή, με δεδομένη την οικονομική στενότητα, προτεραιότητα να έχουν ενέργειες που σώνουν πολλές ζωές και όχι ακριβώς το αντίθετο. Ας δούμε τρία παραδείγματα.

Πρώτον, υπάρχουν 150 «ετοιμοπόλεμα» κρεβάτια ΜΕΘ που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Θα έσωναν 5.000 ζωές ετησίως με δαπάνη €18 εκ. το χρόνο. Με άλλα τόσα, θα κάλυπτε πολλά νοσοκομεία σε πλήρη εφημερία. Δεύτερον, είναι ο εμβολιασμός των νεαρών κοριτσιών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με €100 εκ, θα σώζονται 150 ζωές το χρόνο (αν εμβολιασθούν όλα τα κορίτσια). Τρίτον, έχουμε το μοριακό έλεγχο του αίματος. Με κόστος €40 εκ ετησίως, αφορά τρεις, το πολύ, περιπτώσεις AIDS το χρόνο. Το όφελος σε «σωμένες ζωές» (3, 150 και 5.000), θα ήταν, λοιπόν, ασύγκριτα μεγαλύτερο αν ο υπουργός χρηματοδοτούσε κατά προτεραιότητα τις ΜΕΘ και μετά τα άλλα δύο προγράμματα (αφού φαίνεται να λείπουν χρήματα). Προς τί, λοιπόν, η «σπουδή» να υιοθετήσει άμεσα τα προγράμματα εμβολιασμού και μοριακού ελέγχου του αίματος, ενώ οι ΜΕΘ ακόμη δε λειτουργούν; Μήπως το ότι στην περίπτωση των ΜΕΘ άμεσα ωφελούμενοι είναι «μόνο» οι 1000 νοσηλευτές, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις άμεσα ωφελούνται μόνο οι (ελάχιστοι) προμηθευτές του δημοσίου και όσοι συναλλάσσονται μαζί τους. Ένα ερώτημα για τις «χαμένες ψυχές», δυστυχώς χωρίς (αναμενόμενη) απάντηση.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ”

 1. Dr Παναγιώτης Παπανικολάου Says:

  Το ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ άθρο είναι χρήσιμη συμβολή στην συζίτηση για βελτιώση αυτού που κακώς ονομάζεται Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν πρόκεινται να αναλυθεί γιατί κακώς ονομάζεται έτσι. Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης σχετικό σχόλιο που έχω αποστίλει. Αυτό αρκεί πως όλοι οι έλληνες πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ.

  Ασ επιστρέψουμε στην κατανομή χρημάτων και γενικότερα πόρων στις ανταγωνιστικές ανάγκες του Ε.Σ.Υ. Στην Ελλάδα, την πατρίδα μας, οι πόροι δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Η χρήση των νοσηλευτικών υπήρεσιών, ένα στενό υποκατάστατο των ιατρικών υπηρεσιών υγείας, περιορίζεται σε εξαιρετικά στοιχειώδεις υπηρεσίες που μποροών να προσφερθούν. Τέτοιες είναι η παροχή φαρμάκων και ίσως αιμοληψίες. Η κύρια και βασική έννοια της νοσηλείας στην πράξη δεν χρησιμοποιείται. Όι κατακλίσεις αποτελούν δείκτης καλής και επαρκής νοσηλευτικής φροντίδας όμως αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά διαδεδομένο σε όσους νοσηλεύονται στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, οι νοσηλευτές μπορούν να παράγουν υψηλής σταθμής φροντίδες υγείας με χαμηλότερο κόστος από αυτό των ιατρών οδηγώντα σε εξοικονόμηση χρημάτων που μπορούν να ανακατανεμηθούν σε έτερες προτεραιότητες. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα οδηγώντας σε σπατάλη των φόρων που είναι για το ΕΣυ και οι κάτοικοι της Ελλαδας πληρώνουν δηλαδη στερούμενοι την προσωπική του ευημερία.

  Οι κάτοικοι της Ελλάδας και οι υπηθεύνοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν σύχρονα εργαλείας και προσεγγίσεις στην ανάπτυξη του ΕΣΥ. Αυτή είναι μια πρόκληση που η καινούργια κυβέρνηση, οδηγούμενη από τον Γιώργο Παπανδρέου, θα πρέπει αποτελεσματικά αλλά και αποφασιστηκά να αντιμετωπίσει. Κάθε αδράνεια δεν θα μπορέσει να είναι επιθυμητή επιλογή αλλά απογοήτευση και καταστροφή για την ευημερία των τρεχώντων και μελλοντικών κατοίκων της Πατρίδας καθώς και για την ίδια την κυβέρνηση.
  Οι κάτοικοι της Ελλάδας αδημονούν να αντικρύσουν ένα καινούργια άνεμο ελέγχου και διακυβέρνησης των κοινών και του ΕΣΥ.

  Προσωπικά είμαι αισιοδόξος ότι νέες λεωφόροι προσωπικής και κοινωνικής προόδου και ευημερίας ερχόνται με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

  Ευχαριστώ που μοθ δώσατε το προνόμιο εκφράσω τα ημέτερα σχόλια, τα οποία ελπίζω να είναι καποιας χρήσης.

  Ευγενικούς Χαιρετισμούς
  Δρ Παναγιώτης Παπανικολαου PhD
  Cardiff University

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: