ΥΓΕΙΑ: Ο «ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ»

Κύριε διευθυντά

Στην κυριακάτικη «Καθημερινή», «Να αλλάξουμε αυτά που μας θυμώνουν» (5/10/08), βάζετε δύο προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την πολυεπίπεδη κρίση. Πρώτον, «να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή ότι για το χάος στην υγεία φταίνε οι εξής πολιτικοί». Δεύτερον, «να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτά που μας θυμώνουν». Ως επιστήμων στο χώρο της υγείας, για πάρα πολλά (δυστυχώς) χρόνια, είμαι αρκούντως… θυμωμένος. Δεν ξέρω πόσα μπορώ να αλλάξω, αλλά ξέρω ότι για το χάος υπάρχει όνομα υπευθύνου. Είναι ο υπουργός κ. Δημ Αβραμόπουλος, ο οποίος μάλιστα δεν κρύβει και τις ελπίδες του να κυβερνήσει την Ελλάδα. Διαβάζω, πάλι στην «Καθημερινή», σε άρθρο του Γ. Τερζή, ότι «ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο συναδέλφων του επειδή περνάει περισσότερο χρόνο στο πολιτικό του γραφείο για επαφές, παρά στο υπουργείο για την προώθηση του κυβερνητικού έργου». Αυτό δεν περνάει απαρατήρητο στους σοβαρούς αναλυτές. Παρ’ όλα αυτά, διατηρείται πολύ ψηλά στη δημοφιλία, λόγω των ιδιαίτερα καλών σχέσεών του με τους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ.

Κανείς δεν μπορεί να αναφέρει ένα σημαντικό μέτρο που να εισηγήθηκε και να εφάρμοσε ο σημερινός υπουργός. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα, έστω, έμειναν ως είχαν. Στο διάστημα της (μακράς, ήδη) υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου, ο χώρος της υγείας υφίσταται μία μετάλλαξη, που δεν γίνεται αντιληπτή, ίσως επειδή συντελείται σιωπηλά και σταδιακά. Ο κύριος χαρακτήρας της είναι η αλλαγή στο μίγμα δημόσιου και ιδιωτικού, με τη νοσοκομειακή περίθαλψη ήδη κατά 30% ιδιωτική και τον διαγνωστικό τομέα πολύ περισσότερο. Οι ιδιωτικές δαπάνες έφθασαν το 50% του συνολικού κόστος της υγείας. Ο δημόσιος χώρος υποχωρεί άτακτα και ο ιδιωτικός γεμίζει το κενό, υποθέτω εν γνώσει του κ. υπουργού και με τη στήριξή του, όπως στο πρόσφατο Π.Δ. για τους ιδιωτικούς φορείς. Ενα στα τρία νοικοκυριά χρησιμοποιεί ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστηριακούς γιατρούς. Εξι δισ. ή 200 ευρώ τον μήνα ξοδεύουν τα 3.612.000 νοικοκυριά που προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η συνεχής απαξίωση του ΕΣΥ αναγκάζει την ελληνική οικογένεια να αναζητεί άλλες λύσεις, ενώ εισφορές και φόροι που θα έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες μας χάνονται σε ένα «πιθάρι» χωρίς πάτο» λόγω κακοδιαχείρισης, κακοδιοίκησης και λανθασμένων(;) επιλογών.

Ο υπουργός, πάντως, χτίζει εικόνα έργου. Νόμοι εξαγγέλλονται και ψηφίζονται ακόμη και με εφαρμογή στο… απώτερο μέλλον. Εχει κανείς αναρωτηθεί γιατί η περίφημη νέα νομοθεσία για το κάπνισμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το… 2010; Ισως γιατί προετοιμάζεται ένα διαφημιστικό blitzkrieg, όλο το 2009, και ως γνωστό, οι διαφημιστικές εταιρείες κάνουν και άλλες δουλειές σε περιόδους εκλογών. Δεν ξέρω πόσες φορές έχει εξαγγελθεί νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ ο ψηφισμένος νόμος για τις προμήθειες που «θα γλιτώσει 500 εκατ. ευρώ» ακόμη «προθερμαίνεται». Από εξαγγελίες που δημιουργούν αίσθηση «έργου», όμως, πάμε καλά. Με την ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όταν οι μεταμοσχεύσεις και ο κ. Τζάκης «έπαιζαν» καθημερινά, είχαμε (βεβαίως) την εξαγγελία ίδρυσης «μεταμοσχευτικού κέντρου» (το απολύτως τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα). Ευτυχώς, ακόμη περιμένουμε τον κ. Τζάκη, αλλά καθυστερεί η εγκατάσταση άλλων κρίσιμων κλινικών στο νέο ογκολογικό νοσοκομείο που (υποτίθεται ότι) θα στεγάσει το … «Κέντρο Τζάκη».

Advertisements

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: